Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, July 11, 2010

RESIPI untuk kak wani..

disebabkan ade permintaan kak sepupu ku yang terchinta ini...
kali ni nyer entry khas utk die..
tapi kalau korang da cube boleh gak..
semoge abang azmi suke dengan air tangan kakak aku nih...
belum pernah lagi aku rase lauk yang akak aku masak nih..
abang azmi pulak dapat rase dulu...ish3..

to kak wani:
kak...nanti da masak..pos yer..muahahaha...

http://www.emocutez.com


RESIPI 1:KUAH BLACK PAPER CHICKEN CHOP..

Bahan2 nye:
1 bawang besar (diblend)
2 sudu besar lada hitam (diblenda halus)
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 kiub pati ayam
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan 1/2 cawan air)
2 sudu besar susu cair atau fresh milk
1 sudu besar butter umtuk ditumis
garam dan gula secukup rasa

Cara2 nye:
1. Panaskan butter dan tumis bawang besar
2. Bancuh serbuk pati ayam dengan 1 cawan air dan masukkan dalam tumisan
3. Masak hingga kuah agak pekat, masukkan sos tomato, lada hitam yang dah di blend ,sos tiram dan tepung jagung. Kacau dan masak hingga agak pekat sikit
5. Perasakan dengan garam dan gula
-DAH SIAP-

RESIPI 2:KEK BATIK JAWE

Bahan2 nye:
1 buttercup
1 tin susu pekat manis
1 tin susu serbuk milo
1 setengah peket biskut marie (pecahkan tapi jangan sampai hancur)

Care2nye:
1. Panaskan periuk. Masukkan butter dan tunggu hingga butter cair.
2. selepas butter cair, masukkan 1 tin susu pekat manis dan kacau hingga rata
3. Sukat serbuk milo menggunakan 1 tin susu tadi.
4. Masukkan milo tersebut dalam periuk. Kacau hingga rata.
5.Masukkan biskut marie yang dah dipecahkan di dalam periuk. Kacau. Ratakan sebatian milo bersama biskut.
6. Masukkan sebatian yang telah siap tadi ke dalam loyang atau acuan yang sesuai.
7.Ratakan dan mampatkan. Biar sejuk selama 1 jam kemudian masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam.
8. Potong mengikut kreativiti.

-DAH SIAP-


nie kek batik yang mamas buat mase kat U kat melake..
buat gune rice cooker letrik..haha..
berjaye dan boleh la...sedap..

RESIPI 3: SUP SAYUR CAMPUR

Bahan2 nye:
1/4 biji kobis dipotong
1biji carrot dipotong
1 paket fishcake dipotong
minyak masak
garam secukup rase
2 biji telur
1 susu besar tepung jagung DIBANCUH DENGAN SEDIKIT AIR
2 mug air
3 ulas bawang putih dititik jer

Cara2 nye:
1.Goreng fishcake hingga garing. lepas dah garing keluarkan dan toskan minyaknye biarkan fishcake sejuk.
2. panaskan minyak 2 sudu besar. tumiskan bawang putih yang dah dititik tadi. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan carrot dan air. Biarkan hingga carrot empuk. Kalau air dah surut tambah kan air.
4.masukkan kobis dan fishcake. kacau hingga mendidih.
5. Masukkan garam secukup rase. selepas itu masukkan telur 2 biji. kacau hingga telur pecah dan kacau lagi hingga mendidih..
6.Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga pekat.

-DAH SIAP-

terase pulak penat menaip nih..lain2 resipi akan di postkan nant ye kak..
mamas bg yang lagi sedap..hehe
so, selamat mencuba ye..
CHAIYOK..!!

http://www.emocutez.com